bambino in salute mangia verdure

Egészséges immunrendszerű gyerekek

Egy új fejezet kezdődik, amikor gyermeke elkezdi az óvodát. A köhögés, a megfázás és az influenza fejezete! Íme néhány tipp, hogy a gyerekek – és a család többi tagja – immunrendszere egészséges maradjon.

Az első bölcsődei év az az év, amikor számíthat arra, hogy gyermeke sokat betegeskedik. Az óvoda a fertőzések táptalaja, és valószínűleg a családja is megfertőződik. Egyesével. De idővel majd jobb lesz. Ugyanis valahányszor fertőző betegséget kap el, az immunrendszer több ellenanyagot termel, és egyre erősebbé és jobbá válik a betegségek leküzdésében.

Az újszülöttek esetében ez már más a helyzet. Ahogy Arne Spurkland professzor, az immunrendszer szakértője elmagyarázza:

“Az újszülöttek nem termelnek antitesteket. Születésük előtt lgG antitesteket kaptak, a szoptatás révén pedig az lgA antitesteket – mindkettőt az anyjuktól. Ez védi a gyermekeket életük első hat hónapjában, amíg el nem kezdenek saját antitesteket termelni”.

Hat hónapos kor után a csecsemők és a gyermekek a szervezetük természetes immunválaszára támaszkodnak a fertőzések leküzdésében. Amikor a szervezet immunválasza megtörténik, a folyamat által stimulált sejtek egy része megmarad, és antitesteket termel. Ez azt jelenti, hogy amikor a szervezet legközelebb találkozik ugyanazzal a mikrobával, már rendelkezik antitestekkel, és gyorsan elkezd többet termelni belőlük, hogy hatékonyabban megállítsa a fertőzést. Sok vakcina is így működik, és ez az oka annak, hogy sok fertőzés csak egyszer csap le ránk az életben.

A gyerekeknek tehát néha betegnek kell lenniük, hogy a jövőben egészségesek maradjanak. De biztos egyetértünk abban, hogy jó lenne, ha a gyermeke elkerülhetné, hogy állandóan beteg legyen. Mit tehet tehát, hogy segítse az immunrendszerét?

1.D-vitamin

Számos tanulmány kimutatta, hogy a D-vitamin segíti az immunrendszer normál működésének fenntartását. Az NHS azt ajánlja, hogy hat hónapos kortól minden csecsemőnek adjunk D-vitamin-kiegészítőt. Így biztosítható, hogy D-vitamin-szükségletük fedezve legyen.

2.Legyen mókás a kézmosás

A baktériumok terjedésének megelőzése érdekében fontos, hogy gyermekei szappannal és vízzel mossanak kezet az ajánlott 20 másodperces időtartamig. Jó trükk, ha rávesszük őket, hogy énekeljenek egy dalt, miközben kezet mosnak. Amikor befejezték, tudni fogják, hogy 20 másodpercig mostak kezet. A gyerekek bárhol alkalmazhatják ezt a módszert – az iskolában, a barátoknál vagy a nyilvános vécékben.

3. Ötször egy nap

Az NHS azt javasolja, hogy naponta öt adag gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk, mert így könnyen növelhetjük a vitaminbevitelt. Az A-, C-, D- és számos B-vitamin segíti az immunrendszer működését. És minél változatosabb a gyümölcs- és zöldségfogyasztás, annál jobb.

4.Egy kis kosz rendben van

Ne feledjük, hogy minden egyes fertőzéskor az immunrendszerünk több ellenanyagot termel, és egyre jobban képes felvenni a harcot a betegséggel. A gyerekeknek tehát minél korábban kell a sárban hemperegniük, piszkos ujjakat a szájukba venniük és állatokkal érintkezniük.

What is good health?

Do you have a good lifestyle?

Lifestyle simply means the way in which you live. Health and lifestyle go hand in hand. You might feel you have a good lifestyle if you are physically active, eat healthily and generally experience a sense of wellbeing. Conversely, if you want good health you should also have a good lifestyle.

Physical activity is the major contributor to a good lifestyle, but diet, drugs, stress, sleep and social conditions are also play an important role. Being able to use the body properly to avoid injury also affects lifestyle. Physical activity can also prevent depression and help you to recover more quickly from mental illness, both of which obviously affect your lifestyle.

Diet can be a difficult topic for many. Perhaps you eat too much or too little or maybe you find it hard to know what foods to combine to have a balanced diet. It’s also important to eat food that contains important vitamins, minerals and dietary fibre, omega-3 and antioxidants. On top of all this, you also need to get enough energy, protein and the correct fatty acids. The requirement for these nutrients changes throughout your life. When you are older you also have different requirements than children and younger adults. Women also have different requirements than men. Pregnant and breastfeeding mothers also have special requirements.

When you get older, you lose muscle mass and your body requires less energy and therefore less food. You may lead a less active life than you did before, which is why you require less food. However, your need for minerals, vitamins and other nutrients remains the same. Of course, there are plenty of healthy and active older people, but when you reach 70 to 80 years of age, it’s easier to become ill, especially during flu season.

Some steps you can take to improve your lifestyle and health are to:

What is good quality of life?

The World Health Organisation (WHO) defines quality of life as a state where the individual can realise their potential, cope with normal stressful situations, work in a rewarding and positive way, and be able to contribute to others and society. 

Quality of life is a wide and somewhat diffuse concept that includes joy in, and a desire for, life. These are values that are rather felt than measured, which in turn are based on personal environment and choices. Quality of life doesn’t necessarily depend on being healthy or sick. It’s the moments between worries, sorrows, problems and ailments that matter. For example, if you have a chronic illness, a feeling of mastery can be important when talking about quality of life.

To sum up, quality of life is a combination of health, lifestyle, networks and social support. It’s about experiencing joy, meaning in life, satisfaction, security and a sense of belonging, as well as being able to use your strengths. It’s also about feeling interest in life, coping with everyday situations and a being committed to something or someone. If you have good quality of life, you will be able to cope better with the inevitable stressful situations in life.

Termékeink