Mano che stringe olio di fegato di merluzzo Möller's con fiordo sullo sfondo

Tőkehalmáj-olaj fogyasztás egész évben!

Van egy régi norvég mondás, miszerint az “r” betűvel írt hónapokban tőkehalmáj-olajat kell szedni. Ma már azonban tudjuk, hogy a szervezetnek rendszeresen szüksége van a tőkehalmájban lévő vitaminokra és egyéb tápanyagokra, és nem csak szeptember és április között. Ebben a cikkben olvashat bővebben arról, hogy miért jó ötlet egész évben tőkehalmáj-olajat szedni, és milyen előnyökkel jár ez!

A Möller tőkehalmáj-olaj a halakból származó természetes omega-3, valamint az A-, D- és E-vitamin kivételes forrása. Ezek a tápanyagok egész évben, nem csak a sötét téli hónapokban nélkülözhetetlenek az egészséges szervezet fenntartásához. Még ha olyan helyen él is, ahol világosabbak a telek és világosabbak a nyarak, akkor is érdemes extra D-vitamint bevinnie az egészsége érdekében.

A tőkehalmáj-olaj gazdag D-vitaminban

A D-vitamin létfontosságú szerepet játszik testünk számos szervének és funkciójának támogatásában. Ide tartozik az immunrendszer megerősítése, a kalcium felszívódásának elősegítése az ételekből és az anyatejből, csontozatunk erősítése, valamint a fogak és a csontozat növekedésének támogatása gyermekeknél. A D-vitamin a terhesség és a szoptatás alatt is elengedhetetlen a csontváz és más szervek egészséges fejlődésének elősegítéséhez a magzatokban és a csecsemőkben. Ez különösen igaz, mivel az anya a gyermek egyetlen táplálékforrása ebben a korai életszakaszban.

65 éves kor után is nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű D-vitamint fogyasszon, mivel ez segíthet fenntartani a csontok és az immunrendszer megfelelő állapotát. Ahogy öregszünk, szervezetünk nehezebben tudja felszívni ezt a létfontosságú vitamint, és szükségünk lehet az extra étrend-kiegészítőkre. Beszéljen orvosával, hogy tanácsot kérjen a D-vitamin-szükségletével kapcsolatban.

Norvégiában a világ minden tájáról élnek emberek. Tudta, hogy bőrünk színe befolyásolja, hogy a szervezetünk mennyi D-vitamint képez a napfényből? A sötétebb bőrszín jobban ellenáll a nap hatásának, ezért több napfényre van szükségük ahhoz, hogy ugyanannyi D-vitamint termeljenek, mint a világosabb bőrszínűek. Ez az esetleges hiány könnyen orvosolható a megfelelő étrend-kiegészítőkkel.

Még a világosabb bőrtónusúaknak is nehézséget okoz, hogy elegendő D-vitamint termeljenek egész évben. Lehet, hogy az északi éghajlaton hosszúak a nyarak, de nem mindig süt a nap! Tudta, hogy a szervezetének naponta körülbelül 15 perc napsütésre van szüksége ahhoz, hogy előállítsa a napi D-vitamin-szükségletét? Ráadásul a naptej megakadályozza ennek az alapvető fontosságú vitaminnak a bőrödben történő képződését.

Azonban egy evőkanál Möller’s tőkehalmájolaj naponta elegendő D-vitamint biztosít a napi szükséglet fedezéséhez!

Még több indok, miért érdemes egész évben szedni tőkehalmáj-olajat:

  • A D-vitamin segíthet távol tartani a nyári megfázást, mivel hozzájárul az egészséges immunrendszerhez.
  • A tőkehalmájolaj tartalmazza azon omega-3 zsírsavakat, a DHA-t és az EPA-t, amelyek segítik szívünk, látásunk és agyunk egészségét.
  • Az A-vitamin különösen jótékonyan hat látásunkra, és az egyik legfontosabb “szemvitamin”. Ezenkívül hozzájárul az új bőrsejtek képződéséhez, és a D-vitaminnal együtt támogatja immunrendszerünket.
  • Az E-vitamin fontos antioxidáns, és védi a sejteket a szabad gyökökkel szemben.

Napi szükségletének fedezéséhez mindössze egy kanál tőkehalmáj-olajra van szüksége naponta, egész évben!

What is good health?

Do you have a good lifestyle?

Lifestyle simply means the way in which you live. Health and lifestyle go hand in hand. You might feel you have a good lifestyle if you are physically active, eat healthily and generally experience a sense of wellbeing. Conversely, if you want good health you should also have a good lifestyle.

Physical activity is the major contributor to a good lifestyle, but diet, drugs, stress, sleep and social conditions are also play an important role. Being able to use the body properly to avoid injury also affects lifestyle. Physical activity can also prevent depression and help you to recover more quickly from mental illness, both of which obviously affect your lifestyle.

Diet can be a difficult topic for many. Perhaps you eat too much or too little or maybe you find it hard to know what foods to combine to have a balanced diet. It’s also important to eat food that contains important vitamins, minerals and dietary fibre, omega-3 and antioxidants. On top of all this, you also need to get enough energy, protein and the correct fatty acids. The requirement for these nutrients changes throughout your life. When you are older you also have different requirements than children and younger adults. Women also have different requirements than men. Pregnant and breastfeeding mothers also have special requirements.

When you get older, you lose muscle mass and your body requires less energy and therefore less food. You may lead a less active life than you did before, which is why you require less food. However, your need for minerals, vitamins and other nutrients remains the same. Of course, there are plenty of healthy and active older people, but when you reach 70 to 80 years of age, it’s easier to become ill, especially during flu season.

Some steps you can take to improve your lifestyle and health are to:

What is good quality of life?

The World Health Organisation (WHO) defines quality of life as a state where the individual can realise their potential, cope with normal stressful situations, work in a rewarding and positive way, and be able to contribute to others and society. 

Quality of life is a wide and somewhat diffuse concept that includes joy in, and a desire for, life. These are values that are rather felt than measured, which in turn are based on personal environment and choices. Quality of life doesn’t necessarily depend on being healthy or sick. It’s the moments between worries, sorrows, problems and ailments that matter. For example, if you have a chronic illness, a feeling of mastery can be important when talking about quality of life.

To sum up, quality of life is a combination of health, lifestyle, networks and social support. It’s about experiencing joy, meaning in life, satisfaction, security and a sense of belonging, as well as being able to use your strengths. It’s also about feeling interest in life, coping with everyday situations and a being committed to something or someone. If you have good quality of life, you will be able to cope better with the inevitable stressful situations in life.

Termékeink