essere attivi per lo sviluppo dei bambini

D-vitamin és a gyerekek fejlődése

Gondolta volna, hogy kapcsolat van a D-vitamin és a gyerekek fejlődése között? A D-vitamin fiataloknak és időseknek egyaránt fontos, az alábbi cikkből pedig kiderül, miért van szükségük a gyerekeknek D-vitaminra, és mennyit kellene kapniuk belőle.

D-vitamin – miért fontos a gyermekek számára?

A D-vitamin egy zsírban oldódik, és fontos szerepet játszik a szervezet számos funkciójában. A D-vitamin többek között a következőkben fontos:

  • A kalcium és a foszfát felszívódása a vékonybélből.
  • Ezeknek az ásványi anyagoknak a véráramban történő elosztása és mobilizálása, valamint a májban történő visszaszívódása, lehetővé téve a szervezet számára, hogy részesüljön ezekből a fontos ásványi anyagokból.

Ezeken a folyamatokon keresztül a D-vitamin hozzájárul az egészséges csontozat és immunrendszer fenntartásához.

D-vitamin – különösen fontos gyermekkorban

Gyermekkorban a D-vitamin különösen fontosnak tekinthető, mivel létfontosságú a csontváz fejlődéséhez, ami egész életünkben fontos szerepet játszik. A játék, az esések és a kihívások a felnőtté válás természetes velejárói, és az erős és működőképes csontozat függvényei.

D-vitamin és gyerekek – mi a napi mennyiség?

Az NHS napi 10 mikrogramm D-vitamin bevitelét ajánlja minden 1 évesnél idősebb gyermek számára.

A Möller’s számos jó alternatívát kínál a hároméves és idősebb gyermekek számára, hogy biztosítsa számukra az ajánlott napi bevitelt. A hagyományos Möller’s tőkehalmájolaj mellett két, kifejezetten gyermekek számára kifejlesztett termék is létezik: Möller’s tőkehalmáj-olaj tutti-frutti ízben és Möller’s Omega-3 halacskák eper és kóla ízesítéssel. Ez utóbbiak gumivitaminok, finom édes eper és kóla ízzel.

A D-vitamin forrásai

Az élelmiszerek, a napfény és a tőkehalmáj-olaj a legjobb D-vitamin-források közé tartoznak. A D-vitamin többféle formában létezik, amelyek közül a D2 és a D3 a legelterjedtebbek. A D3-vitamin állati eredetű táplálékforrásokban, például a Möller’s tőkehalmáj-olajban, az olajos halakban, a halmájban és a tojásban található. A D2-vitamin nem állati eredetű élelmiszerforrásokban, például növényekben, gombákban és élesztőben található. A szervezet maga is képes D-vitamint előállítani D3 formájában, miután a bőr közvetlen napfénynek van kitéve.

Télen nem kapunk annyi napfényt, és akkor kihívást jelent elegendő D-vitaminhoz jutni napozással. Az is nehézséget okozhat, hogy a gyerekek elegendő D-vitaminban gazdag táplálékot, például olajos halat fogyasszanak.

A D-vitamin hiánya gyermekeknél

A múltban a D-vitamin hiánya néha tüszőrohamhoz vezetett, különösen azokon a területeken, ahol nem volt elegendő olajos hal, áfonya és más D-vitaminban gazdag élelmiszer. Bár ez a betegség ma már ritka, még mindig fontos, hogy elegendő D-vitaminhoz jussunk, különösen télen, amikor a napfény nem olyan erős és könnyen elérhető.

A D-vitamin hiánya későbbi életkorban is betegségekhez vezethet, különösen idős korban, amikor gyakori a csontritkulás. Ne várjunk azzal, hogy elkezdjünk óvintézkedéseket tenni e betegség ellen. Győződjön meg róla, hogy gyermekének már korán lefekteti a jó alapokat egy egészséges élethez!

What is good health?

Do you have a good lifestyle?

Lifestyle simply means the way in which you live. Health and lifestyle go hand in hand. You might feel you have a good lifestyle if you are physically active, eat healthily and generally experience a sense of wellbeing. Conversely, if you want good health you should also have a good lifestyle.

Physical activity is the major contributor to a good lifestyle, but diet, drugs, stress, sleep and social conditions are also play an important role. Being able to use the body properly to avoid injury also affects lifestyle. Physical activity can also prevent depression and help you to recover more quickly from mental illness, both of which obviously affect your lifestyle.

Diet can be a difficult topic for many. Perhaps you eat too much or too little or maybe you find it hard to know what foods to combine to have a balanced diet. It’s also important to eat food that contains important vitamins, minerals and dietary fibre, omega-3 and antioxidants. On top of all this, you also need to get enough energy, protein and the correct fatty acids. The requirement for these nutrients changes throughout your life. When you are older you also have different requirements than children and younger adults. Women also have different requirements than men. Pregnant and breastfeeding mothers also have special requirements.

When you get older, you lose muscle mass and your body requires less energy and therefore less food. You may lead a less active life than you did before, which is why you require less food. However, your need for minerals, vitamins and other nutrients remains the same. Of course, there are plenty of healthy and active older people, but when you reach 70 to 80 years of age, it’s easier to become ill, especially during flu season.

Some steps you can take to improve your lifestyle and health are to:

What is good quality of life?

The World Health Organisation (WHO) defines quality of life as a state where the individual can realise their potential, cope with normal stressful situations, work in a rewarding and positive way, and be able to contribute to others and society. 

Quality of life is a wide and somewhat diffuse concept that includes joy in, and a desire for, life. These are values that are rather felt than measured, which in turn are based on personal environment and choices. Quality of life doesn’t necessarily depend on being healthy or sick. It’s the moments between worries, sorrows, problems and ailments that matter. For example, if you have a chronic illness, a feeling of mastery can be important when talking about quality of life.

To sum up, quality of life is a combination of health, lifestyle, networks and social support. It’s about experiencing joy, meaning in life, satisfaction, security and a sense of belonging, as well as being able to use your strengths. It’s also about feeling interest in life, coping with everyday situations and a being committed to something or someone. If you have good quality of life, you will be able to cope better with the inevitable stressful situations in life.

Termékeink