omega 3 in norway lofoten

Omega-3 Norvégiában– egy régi tradíció

Az omega-3 szedése Norvégiában egy évszázadokra visszanyúló történelem része. Nem vélelen, hogy a Möller’s termékek múlja is innen eredeztethető, közeé 170 évvel ezelőttről.

Csoda Északról – Bizonyított norvég egészség 1854 óta

Az omega-3 a többszörösen telítetlen zsírsavak egy csoportjának neve, amelyek nagyon hasznosak a szervezet számára több szempontból is. Norvégiában már régóta tisztában vannak az omega-3 egészségügyi előnyeivel, valamint az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságával.

Omega-3 források Norvégiában

A hosszú láncú omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek közül egyértelműen az olajos halak, például a lazac, a pisztráng, a hering és a makréla állnak a lista élén. Történelmileg a norvégok is erre a forrásra támaszkodtak leginkább, mivel hosszú tengerpartjaiknak köszönhetően a lakosság a legjobb minőségű halakat tudta kihalászni. Egészséges, rövid szénláncú omega-3 zsírsavakat tartalmaznak továbbá egyes zöldségek, például az avokádó, a gabonakészítmények, a növényi olajok, a diófélék és a magvak is. Ezek közül a norvég élelmiszerboltokban a dió és a chia mag a legjobb omega-3 forrásként tűnik ki.

Omega 3 Norvégiában – akkor és most

Mint említettük, Norvégiában a tenger és annak gazdag halállománya a fő omega-3-forrás, amelyet az emberek a történelem során és napjainkban is a legfontosabb omega-3-forrásként használnak. Az olyan táplálékkiegészítőket, mint a nagy mennyiségű omega-3 zsírsavat tartalmazó tőkehalmáj-olaj, szintén használták a történelem során, és ez a mai napig megmaradt. A tőkehalmáj-olaj a tőkehal májából kivont természetes termék. A kivonást Norvégiában már több száz éve gyakorolják, folyamatosan továbbfejlesztett módszerekkel. A tőkehalmájolaj-gyártás forradalmi újítása 1852-ben történt, amikor a Möller’s alapítója, Peter Möller, 1852-ben bevezette új módszerét, a kíméletes gőzöléses extrakciót, amellyel orvosi célokra tőkehalmáj-olajat készített.

Omega-3 gyártása

Röviddel azután, hogy Peter Möller ismertté vált gőzölési módszerével, a norvég partok mentén található gyárakban megkezdődött a próbagyártás. A Möller tőkehalmáj-olajat 1854 óta ugyanezzel a módszerrel állítják elő Norvégiában, a legjobb norvég termékekből. Ma a tőkehalmáj-olajat a Lofoten és a Vesterålen szigeteken található skrei (északkeleti sarkvidéki tőkehal) halászatokon, valamint az oslói Lørenben található telephelyeken állítják elő, ahol 1938 óta folyik a termelés. Minden Möller-terméket szigorú irányelvek szerint gyártunk, hogy biztosítsuk ugyanazt a magas minőséget, amelyet büszkén szállítunk a norvég népnek.

Norvég omega-3 márka külföldön

A norvég omega-3 étrend-kiegészítők az ország határain kívül is elismert minőségi termékek. Ez a hírnév messzire nyúlik vissza az időben, és azon a minőségen alapul, amelyet a termesztés, az előállítás és a végtermék – a norvég tőkehalmáj-olaj – képvisel. A Möller’s már 1928-ban megkezdte exporttevékenységét, amikor az első üveg Möller’s Tőkemájolaj palackokat Finnországban értékesítették. Azóta az exportországok száma folyamatosan nőtt, és ma már a Möller’s termékeket az USA-tól nyugatra egészen Kínáig számos helyen árulják a boltokban.

What is good health?

Do you have a good lifestyle?

Lifestyle simply means the way in which you live. Health and lifestyle go hand in hand. You might feel you have a good lifestyle if you are physically active, eat healthily and generally experience a sense of wellbeing. Conversely, if you want good health you should also have a good lifestyle.

Physical activity is the major contributor to a good lifestyle, but diet, drugs, stress, sleep and social conditions are also play an important role. Being able to use the body properly to avoid injury also affects lifestyle. Physical activity can also prevent depression and help you to recover more quickly from mental illness, both of which obviously affect your lifestyle.

Diet can be a difficult topic for many. Perhaps you eat too much or too little or maybe you find it hard to know what foods to combine to have a balanced diet. It’s also important to eat food that contains important vitamins, minerals and dietary fibre, omega-3 and antioxidants. On top of all this, you also need to get enough energy, protein and the correct fatty acids. The requirement for these nutrients changes throughout your life. When you are older you also have different requirements than children and younger adults. Women also have different requirements than men. Pregnant and breastfeeding mothers also have special requirements.

When you get older, you lose muscle mass and your body requires less energy and therefore less food. You may lead a less active life than you did before, which is why you require less food. However, your need for minerals, vitamins and other nutrients remains the same. Of course, there are plenty of healthy and active older people, but when you reach 70 to 80 years of age, it’s easier to become ill, especially during flu season.

Some steps you can take to improve your lifestyle and health are to:

What is good quality of life?

The World Health Organisation (WHO) defines quality of life as a state where the individual can realise their potential, cope with normal stressful situations, work in a rewarding and positive way, and be able to contribute to others and society. 

Quality of life is a wide and somewhat diffuse concept that includes joy in, and a desire for, life. These are values that are rather felt than measured, which in turn are based on personal environment and choices. Quality of life doesn’t necessarily depend on being healthy or sick. It’s the moments between worries, sorrows, problems and ailments that matter. For example, if you have a chronic illness, a feeling of mastery can be important when talking about quality of life.

To sum up, quality of life is a combination of health, lifestyle, networks and social support. It’s about experiencing joy, meaning in life, satisfaction, security and a sense of belonging, as well as being able to use your strengths. It’s also about feeling interest in life, coping with everyday situations and a being committed to something or someone. If you have good quality of life, you will be able to cope better with the inevitable stressful situations in life.

Termékeink