Schwangere Frau und Omega-3 in der Schwangerschaft

Várandós? Akkor az omega-3 még fontosabb!

Az elegendő omega-3 bevitel elengedhetetlen a szervezet normális működésének és folyamatainak fenntartásához, és ez még fontosabb, amikor várandós.

Omega-3 várandósság altt

A gyermekéről való gondoskodás azon a napon kezdődik, amikor megtudja, hogy várandós, így nem csoda, hogy a szokásosnál is jobban odafigyel arra, hogy mit eszik. Az Ön étrendje egyben a gyermekéjé is, és ebben az időszakban minden eddiginél fontosabb, hogy egészséges és változatos táplálkozást folytasson, amely jó és biztonságos omega-3 zsírsavforrásokat tartalmaz.

Omega-3 az agy és szem egészséges fejlődése érdekében

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a várandós nőknek napi 200 milligramm DHA zsírsav bevitelét ajánlja. A DHA olyan olajos halakban található, mint a lazac, a pisztráng, a hering, a makréla és a szardínia. Egyes omega-3-ban gazdag élelmiszerek, mint a füstölt lazac és a nyers tonhal (sushi) fogyasztása nem ajánlott a terhesség alatt a listeria baktérium veszélye miatt, amely károsíthatja a születendő babát. A lisztéria a nem hőkezelt élelmiszerekben, például a füstölt lazacban és a nyers tonhalban is elszaporodhat. Babavárás idején kerülni kell az ikrát és a májpástétomot is a toxinok kockázata miatt. Az omega-3 zsírsavak hozzájárulnak a magzat agyának és szemfunkcióinak normális fejlődéséhez, ezért is olyan fontos. A várandósság 40 hete alatt sok minden történik a baba fejlődésében, és a születendő kicsi az Ön döntéseinek függvénye. Ez a szülés után is érvényes, amikor a babát szoptatják, és így továbbra is Öntől kapja a tápanyagokat.

Biztonságos babavárás

Amikor kisbabát vár, természetes, hogy a legjobbat szeretné neki. Mint a legtöbb leendő anyuka, valószínűleg Ön is a szokásosnál több órát tölt az interneten információk keresésével. Biztonságos döntéseket akar hozni, amelyek kutatáson és szigorú tesztelésen alapulnak, ahelyett, hogy csak úgy megvásárolná az első dolgot, amire rábukkan. Ez mindenre vonatkozik, a bébiőr kiválasztásától kezdve a táplálékkiegészítőkig. Amikor omega-3 étrend-kiegészítőket választ, fontos szem előtt tartani, hogy nem minden beszállító gyártja ugyanolyan magas színvonalon az omega-3 termékeket. Ügyeljen arra, hogy olyan gyártót válasszon, amelynek minőségellenőrzése a teljes gyártási folyamat során magas szintű. Csak a legjobb elég jó Önnek és babájának!

What is good health?

Do you have a good lifestyle?

Lifestyle simply means the way in which you live. Health and lifestyle go hand in hand. You might feel you have a good lifestyle if you are physically active, eat healthily and generally experience a sense of wellbeing. Conversely, if you want good health you should also have a good lifestyle.

Physical activity is the major contributor to a good lifestyle, but diet, drugs, stress, sleep and social conditions are also play an important role. Being able to use the body properly to avoid injury also affects lifestyle. Physical activity can also prevent depression and help you to recover more quickly from mental illness, both of which obviously affect your lifestyle.

Diet can be a difficult topic for many. Perhaps you eat too much or too little or maybe you find it hard to know what foods to combine to have a balanced diet. It’s also important to eat food that contains important vitamins, minerals and dietary fibre, omega-3 and antioxidants. On top of all this, you also need to get enough energy, protein and the correct fatty acids. The requirement for these nutrients changes throughout your life. When you are older you also have different requirements than children and younger adults. Women also have different requirements than men. Pregnant and breastfeeding mothers also have special requirements.

When you get older, you lose muscle mass and your body requires less energy and therefore less food. You may lead a less active life than you did before, which is why you require less food. However, your need for minerals, vitamins and other nutrients remains the same. Of course, there are plenty of healthy and active older people, but when you reach 70 to 80 years of age, it’s easier to become ill, especially during flu season.

Some steps you can take to improve your lifestyle and health are to:

What is good quality of life?

The World Health Organisation (WHO) defines quality of life as a state where the individual can realise their potential, cope with normal stressful situations, work in a rewarding and positive way, and be able to contribute to others and society. 

Quality of life is a wide and somewhat diffuse concept that includes joy in, and a desire for, life. These are values that are rather felt than measured, which in turn are based on personal environment and choices. Quality of life doesn’t necessarily depend on being healthy or sick. It’s the moments between worries, sorrows, problems and ailments that matter. For example, if you have a chronic illness, a feeling of mastery can be important when talking about quality of life.

To sum up, quality of life is a combination of health, lifestyle, networks and social support. It’s about experiencing joy, meaning in life, satisfaction, security and a sense of belonging, as well as being able to use your strengths. It’s also about feeling interest in life, coping with everyday situations and a being committed to something or someone. If you have good quality of life, you will be able to cope better with the inevitable stressful situations in life.

Termékeink